Uyku Nedir, Ne Değildir?

Gün boyu yoğun bir şekilde çalışan beyin, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu dinlenme eylemini uyku ile gerçekleştirir. Uyku ile vücutta metabolizma yavaşlar, istemli hareketlerin neredeyse hepsi son bulur. Beyin bu dinlenme sürecinde en aktif organlardan biridir. Gün boyu yapılan aktivitelerin anı olarak, öğrenilen yeni birikimlerin bilgi olarak kaydolması uykuda sağlanır.

Neden Rüya Görürüz?

Rüyalarda gelişen teknoloji ve bilime rağmen hala tam olarak sırları çözülmüş bir alan değildir. Beynin neden rüya gördüğü, rüyaların bir ihtiyaçtan ötürü doğan bir amaç mı, yoksa insanı bir amaç kazandırmaya çalışan metafiziksel bir araç mı olduğu hala gizemini korur.
Ancak dikkat çeken varsayımlara göre rüyaların varlıkları, birbirinden farklı birçok sebebe bağlı olabilir. Örneğin uyku esnasında duyulan kapı zilinin, rüyada bir enstrüman sesi olması bir varsayıma göre herhangi bir organ tarafından duyumsanan olayların, uyandırılmaya değer olup olmadığı beyin tarafından kontrol edilir. Eğer uyanmayı gerektirmeyen bir durumsa, beyin bu algıyı bir enstrüman sesine dönüştürerek açıklar.
Kur’an-ı Kerim’de rüya ile ilgili çok fazla bilgi olmasa da bazı İslam araştırmacılarına göre Allah’ın görevlendirdiği meleklerin gelecekte gerçekleşecek bazı olayların, sırlanarak insan kalbine yerleştirildiği söylenir. Ancak kişi uykusunda bu sırlı rüyayı görürken bu rüyayı hayırlı bir gelişim için kullanmaya niyetlenecekken, şeytanın yoğun çabaları sonucu bazen kişilerin rahatsız edilerek hayırlı yoldan ayrılmaya meyledecekleri vurgulanır.

Bu yazı Genel kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Bir yanıt yazın