Berat Kandili’nde Nasıl İbadet Edilmeli? Berat Kandilinde Okunacak Dualar


Müslüman aleminin kutsal gecelerinden bir tanesi olan Berat Kandili yaklaştı. Bu gecenin anlamı birçok geceden anlamı büyüktür. Mübarek üç ayların içinde olduğumuz bu günlerde Berat Kandili’nde okunacak dualar ve yapılacak ibadetler neler olacak?

Berat kelimesi kurtulmak, suçsuz olmak demektir. İnananların bu gece günahlarından kurtulmaları, bağışlanmaları temenni edildiği için adına ‘’Berat Gecesi’’ denilmiştir. Bu gece boyunca ibadet etmenin ayrı bir önemi vardır. Bu gece ile ilgili Hz. Muhammed’in sözleri şu şekildedir;

‘’Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (şaban ayının on dördüncü günü) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: ‘Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim’ buyurur.”

Berat Kandili Ne Zamandır?

Berat Kandili Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecedir. Kandil ismini alması ise sonradan olmuştur. Bu gece Kur’an-ı Kerim’in Levh-i Mahfûz’dan Dünya semasına toptan indirildiği gece olduğu için ayrı bir öneme sahiptir. Berat kandilinin önemi bununla da sınırlı değildir. Bu gün ve gece kırgınlıkların bitirilmesi, dargınlıkların son bulması için de önemlidir. İnsanlara her türlü kötülükten ve şerden kurtulmaları için verilmiş bir fırsattır. Bu sene berat kandili 19 Nisan Cuma’yı 19 Nisan Cumartesi’ye bağlayan gece olacak. Berat Kandili aynı zamanda Ramazan Ayı’nın da müjdecisidir.

Berat Kandilinde Yapılacak İbadetler Nelerdir?

Berat Kandili’nde yapılacak bazı ibadetler vardır. Bunlardan şu şekilde bahsedebiliriz;

  • Kandilin olduğu gün ve gece yapılabilecek en güzel ibadet Kur’an-ı Kerim okumaktır. Bu okuma birlikte yapılabilir, uygun alanlarda toplanarak birlikte olunabilir ve okuyanlar dinlenebilir.
  • Kandil boyunca hamd ve şükür etmek, kaza ve nafile namazı kılmak da yapılabilecek ibadetler arasındadır.
  • Küs, dargın olanların barıştırılması, bir araya gelmelerinin sağlanması da ibadetler arasında kabul görür.
  • Büyükler, bizleri büyütenler, bizde hakkı olanlar aranır, hatırları sorulur ve kandilleri kutlanır. En doğrusu yanlarına giderek kandil kutlamasıdır ancak bunun için fırsatı olmayanlar telefon açarak da kutlama yapabilirler.
  • Bugün içerisinde yapılabilecek bir başka eylem ise kabir ziyaretidir.
  • Günahlar için dua etmek, tövbe ederek başka bir yaşamın kapılarını açmak da bu gecenin getirdiklerinden bir tanesidir. Samimi bir şekilde tövbe edenlerin karşılık bulacağına inanılır.
  • Yoksul, kimsesiz, yardıma ihtiyacı olan, hasta, yaşlı insanlara da yardım etmek bugünün ibadetleri arasında sayılabilir.
  • En önemli ibadet ise dua etmektir, dileyenler kandil zamanında oruç tutabilirler.
  • Dileyenler bu geceye özel olan Hayır Namazı’nı kılarak ibadetlerini sürdürebilirler.

Berat Kandilinde Okunacak Dualar Nelerdir?

Berat Kandili bağışlanmanın, tövbe etmenin tam zamanıdır. Bütün dualar bunun üzerinden edilebilir. Kişi içinden geldiği gibi dua edebilir ancak bu gece için örnek alınabilecek bazı dualar da vardır. Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam bu gece şöyle bir dua etmiştir;

“Allahım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım, Senden yine Sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten âcizim. Sen kendini sena ettiğin gibi yücesin.”

İslam büyüklerinin ise bu gece için ettikleri bir dua vardır;

“Allah’ım, şayet ismimi saîdler defterine yazdıysan, orada sabit kıl. Şayet ismimi şakiler defterine yazdıysan oradan sil. Çünkü Sen buyurdun ki, ‘Allah dilediğini siler yok eder, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i Mahfuz Onun katındadır.”

Berat gecesi kılınması tavsiye edilen bir Hayır Namazı vardır. Bu namaz 100 rekat olarak kılınır ve namazı kulan kimsenin o sene ölürse şehitlik mertebesine ulaşacağına inanılır. Namaza şu niyet ile başlanır;

“Ya rabbi , niyet ettim rızâ-yı şerifin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne , feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden , dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süedâ defterine kaydeyle”Her rekatte Fatiha’dan sonra 10 İhlas-ı Şerif okunur. İki rekatte bir verilen selam ile namaz 100 rekata tamamlanır.

Namazdan ardından okunacak dular da vardır. Allâhü Teâlâ’nın “Hû” ism-i şerîfinin ebced hesabına göre değeri 11’dir. Resûlullâh Efendimiz’in isimlerinden “Tâhâ”nın ebced hesabıyla değeri 14 olduğu için aşağıda yer alan 11 dua 14 kere okunur;

1.İstiğfar

2.Salevat-ı Şerife (Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed)

3.Fatiha-i Şerife

4.Ayet’ül-Kürsî

5.Tevbe Sûresinin son 2 ayeti besmele ile. (Lekad câeküm)

6. 14 kere Yâsîn, Yâsîn … dedikten sonra 1 Yâsîn-i Şerîf.(Yâsîn-i Şerîf’te 7 zahiri, 7 batini “Mübîn” vardır. Böylece toplam 14 olur.)

7.İhlas-ı Şerif

8.Felak Sûresi

9.Nâs Sûresi

10. “Sübhânallâhi ve’l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l- azîm.” duası 14 kere.

11.Salevat-ı Şerife 14 kere okunur ve dua edilir.(Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed). Salat-ı Münciye okumak daha efdaldir.

Bir yanıt yazın