Etiket arşivi: ramazan imsakiyesi nedir

Ramazan İmsakiyesi

Oruç ibadetini yerine getirmek için Ramazan ayını bekleyen müminler, oruç tutacakları zamanları da öğrenme telaşına girdi. Tan yerinin ağarması yani imsak vakti ile başlayan oruç tutma süresi iftar saatinin gelmesine kadar sürmektedir. Bölgelere göre iftar ve sahur vakitleri değişiklik göstermekte. Diyanet tarafından yayınlanan imsakiye ile oruç tutanlar yaşadıkları yerde oruca saat kaçta başlayacaklarını, kaçta bitirebileceklerini öğrenebilirler.

Ramazan İmsakiyesi Nedir?

Ramazan imsakiyesi, imsak, iftar ve namaz saatlerini gösteren takvimdir. Bilgiler yerel saate göre belirlenir. Bilindiği gibi dünyanın her yerinde oruç tutma süreleri ve iftar ile sahur saatleri değişmektedir. Bunun nedeni de dünyanın şekli ve güneşin etrafında dönmesi sonucu güneş ışıklarının her yere aynı açıda düşmemesinden kaynaklıdır. Evrensel saat uygulaması olduğu için güneş doğudan batıya doğarken batıda kalan bölgeler daha geç aydınlanmaktadır. Güneşin doğuş ve batış saatleri değişiklik gösterdiğinden iftar ve sahur saatleri de değişmektedir.

2017 Ramazan Takvimi

2017 yılında Ramazan ayı 27 Mayıs tarihinde başlayacak, 24 Haziran günü ise son oruç tutulacak. 25 Haziran ise bayramın birinci günü olacak. Oruçlarını aksatmak istemeyen Müslümanlar 26 Mayıs gecesi kıldıkları teravih namazının ardından, 27 Mayıs sabahı sahura kalkarak oruçlarını tutmaya başlayacaklar.

2017 takvimine göre ilk iftarı Hakkari ilinde yaşayan vatandaşlar açacak. En geç iftar ise Edirne ilinde yapılacak. Ülkemizde bu yıl on yedi saate yakın sürelerle oruç tutulacak. En uzun oruç tutacak olan Müslümanlar ise İskandinav ülkelerinde yaşayanlar. Bu ülkelerde oruç tutma süresi ise 22 saate kadar çıkacak. Bir nevi iftarını gerçekleştirmiş müminler ardından sahur ibadetlerini gerçekleştirecekler.

Ülkemizde Ramazan ayının sıcaklara denk gelmesi vesilesi ile iftar ve sahur saatleri arasında oruç tutanların bol bol sıvı almaya gayret göstermesi gerekmektedir. İftar menüsü hazırlanırken yağlı ve ağır yiyecekler tercih edilmemelidir. Bunun yerine iftarı çorba ile açıp, bir süre dinlendikten sonra yemeğe devam etmek daha sağlıklı olacaktır.

Oruç Süresince Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yayınlanan imsakiye ile illere göre oruç tutulacak saatler öğrenilebilir. Oruç tutanların dikkat etmesi gereken konulardan biri de oruçlarına başlarken veya açarken yaşadıkları ilin saatini esas almalarıdır. İmsakiye bilgisi bu yüzden önemlidir.

İmsak kelimesi dinimizce kendini tutmak, engellemek, geri çekmek anlamına gelir. Yani bir anlamda orucun kendisini tarif eder. Oruç tutmaya niyet eden inanalar bu süre içerisinde bedensel ve duygusal hazlardan kendilerini mahrum bırakırlar. Nefisler terbiye olurken, orucun insan sağlığına kattığı faydalardan da yaralanırlar. Oruçta amaç bir ay boyunca aç kalmak değildir. Açlık, susuzluk ve duygusal hazlardan yoksun kalarak nefis terbiyesi yapmaktır. Oruç tutulan süre içerisinde yemek yemek, sıvı gıdalar tüketmek yasaklanmıştır. Bilindiği gibi dünya nimetlerinden herkes aynı oranda faydalanmamaktadır. Oruç tutanlar açlığın, susuzluğun, fakirliğin ne demek olduğunu anlamaya yaklaşırlar. İhtiyaç sahiplerine yardımlar yapılır. İftar sofraları ile aileler toplanır. Ramazan ayı bereketin ve ibadetin ayıdır.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Resmi Sitesine Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ!