Etiket arşivi: iftar

İftar ve Sahur Saatleri

Müslüman aleminin en kutsal ayı olan Ramazan ayı başlarken, müminler heyecanla oruç tutacakları günleri bekliyordu. Oruç İslam dininin farzlarındandır. Oruca tan yerinin ağarmaya başlamasından önce niyet edilerek başlanır, güneş batıncaya kadar devam edilir.

Orucun Dinen ve Sağlık Açısından Önemi Nedir?

Hicretin ikinci yılı farz kılınan oruç, aç ve susuz kalmak değildir. Bir kişiyi kapatıp yemek ve içecek verilmeden geçen süreler oruçtan sayılmaz. Orucun amacı sabretmeyi öğrenmektir. Müminler oruç süresince oruçlarının bozulmaması için özen gösterirler. Oruca imsak vakti başlanır. İmsak vakti tan yerinin ağarmaya başladığı zamanı işaret eder. Sabah ezanı ise imsak vaktinden sonra okunur. Bu durum inananlar arasında kafa karışıklığına neden olmaktadır. Sabah ezanı orucun çoktan başlamış olduğu saatlere denk gelir. İmsak vakti son yemeklerini yiyen müminler niyet ederek oruçlarını tutarlar. Oruç yasakları iftar vaktine kadar devam eder. Akşam ezanının okunması ile birlikte oruçlar açılmaya başlanır. İftar saatinden sonra ise oruçla birlikte yasaklanan bütün hükümler ortadan kalkar. Takip eden imsak vaktine kadar müminler İslam dininin belirlediği çerçeve de diledikleri gibi hareket edebilirler.

Ergenlik çağına gelmiş, akıl ve beden sağlığı yerinde bütün Müslümanlar için oruç tutmak şarttır. Oruç ile birlikte beden ve ruh terbiye edilir. Yoksullukla mücadele eden insanlar ile empati kurulur. İnananlar Allah’a karşı olan yükümlülüklerini yerine getirirler. Orucun amacı ahlaki anlamda bireylerin terbiyesini sağlamaktır.

Modern zamanlarda beslenme biçimi azaltılarak iç organların dinlendirilmesi konusunda birçok çalışma yapılmaya başlandı. Halbuki İslam dini yüzyıllar önde oruç ile bu sistemi hayata geçirmiş bulunuyor. Kalp bu dönemde daha az çalışarak dinlenme imkanı bulurken, mide ise hasarlarını düzeltebiliyor Böbrekler ve karaciğer bu dinlenme döneminden faydalanan diğer organlar arasında bulunmakta. Böylece beden bir ay boyunca dinlenerek kolesterol, yağlanma, obezite gibi risk teşkil eden sağlık sorunlarına karşı savaşma imkanı bulmakta. Bu bir aylık süreçte zararlı toksinlerin vücuttan atılması sağlanır.

Orucun Bozulmaması İçin Neler Yapılmalı ?

Oruç sadece yiyip içmekten uzak durmak anlamına gelmemektedir. Oruçluyken cinsel münasebette bulunmak, keyif verici maddelerden istifade etmeye çalışmak, öfkesini kontrol etmemek oruca zarar verir. Unutulmamalıdır ki oruç sadece açlık ve susuzlukla sınanmak anlamına gelmemektedir. İslam dini, inananlarından öncelikle ahlaklı insanlar olmalarını ister.

Bilerek yiyip içmek orucu bozar. Bozulan her gün yerine toplamı altmış bir güne denk gelen kefaret orucu tutulur. Hastalık gibi nedenlerle bozulan oruç için ise bozulan gün sayısı kadar oruç tutmak yeterlidir.

Yeryüzünde güneşin doğuş ve batış saatleri bölgelere göre değiştiğinden iftar ve sahur saatleri de değişiklik göstermektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı illere göre sahur ve iftar saatleri ile ilgili bilgileri Ramazan başlamadan önce yayınlamaktadır. Oruçlarının kazaya kalmasını istemeyenler bu çizelge ile yaşadıkları ilin iftar ve sahur saatlerini öğrenebilirler.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Resmi Sitesine Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ!