Ramazan ayının yaklaşması ile ibadetlerini eksiksiz olarak yerine getirmek isteyenlerin en çok araştırdığı konu orucu bozan şeyler sorusunun cevabıdır. Müslüman aleminin kutsal aylarından Ramazan ayında başlanan oruç son senelerde uzun ve sıcak yaz günlerine denk geliyor. İslam dininin beş şartından biri olan oruç hakkında bilgiler her sene Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanmaktadır. Yine de kulaktan dolma sağlıksız bilgiler oruç tutan vatandaşların kafasını karıştırmaya devam ediyor.
Oruç Hangi Durumlarda Bozulur?
Oruç tutmak bir çeşit nefis kontrolü sağlamak. Oruç tutulması şart olunan süreler içerisinde yapılacak bazı davranışlar orucu bozmaktadır. Bozulan orucun yerine ise kaza orucu tutulması gerekmektedir. Orucu bozan belli başlı davranışlardan ise şu şekilde bahsedilebilir. Bilerek herhangi bir yiyecek yemek içmek orucu bozmaktadır. Buruna yüksek miktarda ilaç sıkmak, ağız yoluyla ilaç kullanmak orucu bozar. Oruç vücuda ilaç enjekte edilmesi, astım spreyi kullanılması, kulağa ilaç damlatılması sonucu da bozulmaktadır. Maliki mezhebi hariç lavman yaptırmak diğer mezheplerde orucu bozar. Lavman yaptırmak veya fitil kullanmak orucun bozulmasına sebep olur. Kişi kendini zorlayarak ağız dolusu kusar ise orucu bozulur. Banyo sırasında ağız ve burundan su yutulmaması gerekmektedir. Diş fırçalarken su yutulması halinde oruç bozulur, bu riski almamak için iftar ve sahur vakitleri arasında diş fırçalamak en iyisidir.
Oruç tutan kişinin cinsi münasebette bulunması orucunun bozulduğu anlamına gelir. Oruçlu olduğunu unutup ağzına sıvı ya da katı gıda maddesi alanlar, oruçlu olduklarını hatırladıkları halde yeme içmeye devam ederlerse oruçları bozulur. Ter, gözyaşı, yağmur ve kar suyu hemen tükürülmez ise oruç tekrar tutulmalıdır. Kadınlarda muayyen günlerin başlaması niyet etmiş olsalar bile orucu bozar, bu durumda oruç tutulmaz. Ramazan ayının bitimi ile tutulamayan gün kadar kaza orucu tutulur. İmsak vakti bittikten sonra yiyip içmeye devam etmek ile iftar vakti gelmeden yemeye başlamak orucu bozan bir diğer unsurlardır. Dişlerinin arasında kalan yiyecekleri yutan birinin orucu bozulur. Buruna kolonya gibi sıvıların çekilmesi ile sigara dumanını bilerek içine çekmek orucu bozar.
Kaza ve Kefaret Nedir?
Kaza orucu Ramazan ayında bozulan orucun yerine tek bir gün oruç tutulmasıdır. Kefaret ise bilerek bozulan orucun yerine altmış gün devamlı ve bir gün de kaza orucunun tutulmasıdır. İslam dini inananlarına kolaylık sağlayan bir dindir. Mesela kadınlar oruca başlamış iken adet görürlerse, Ramazan bitiminde kefaret değil tutamadıkları gün kadar kaza orucu tutarlar. Hastalık sebebiyle orucunu bozmak zorunda kalanlar içinde aynı durum geçerlidir. Ancak orucunun bozulacağını bile bile oruç bozan hallerden birini gerçekleştiren kişi kefaret orucu tutmalıdır. Yaşlılık veya hastalık sebebiyle kefaret orucuna gücü yetmeyenler ise sabah akşam ihtiyacı olan altmış kişiyi doyurmakla yükümlüdür. Bunu sağlayamıyorsa o kişilerin yiyeceklerini karşılayacak kadar parayı verebilir.