Etiket arşivi: berat kandili ne anlama gelir

Berat Kandili Ne Zaman?

Her sene, ibadetlerle süslenen üç ayların gelmesi ile Berat Kandili de yaklaştı. Ramazan ayının da yaklaşması ile herkes Berat kandili ne zaman? Sorusunu sıkça sormaya başladı. Peki bu sene Berat Kandili hangi güne denk geliyor? Tüm ayrıntılara bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Kandiller İslam âlemi için önemli anlam taşımaktadır. Kandil günlerinde camiler ibadet yapan insanlarla dolar ve yardımlar yapılır. İslam dininde her kandilin ayrı bir anlamı ve fazileti vardır. Bu sene de yine birçok kandil kutlanacak. Berat kandili de bunlardan bir tanesi. Peki bu sene Berat Kandili ne zamana denk geliyor?

Berat Kandili Ne Zaman?

Her sene dualarla ve ibadetlerle süslenen Berat Kandili bu sene de 10 Mayıs 2017 tarihinde yani bugün kutlanıyor. Dinimizde Berat Kandil’inin birçok fazileti vardır ve bu yüzden bu günde bol bol ibadet yapılmalı ve Allah’tan af istenmelidir. Berat gecesi ile ilgili Peygamber Efendimiz’in bir hadisi şu şekildedir:

“Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah-u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: ‘Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim’ buyurur.” (İbn Mâce)

Ayrıca Berat gecesinin bir diğer özelliği de Kur’an-ı Kerim’in dünya semasına tamamı ile indirildiği gece olmasıdır. Bu yüzden Berat gecesinde Kur’an okumanın fazileti de önemli anlam taşımaktadır.

Berat kelimesi anlam olarak temize çıkma, borçtan kurtulma olarak ifade edilebilir. Bu gece Allah’ın ekstra rahmet ettiği, günahları affettiği ve kullarını bağışladığı gecedir.

Berat Kandili Duaları

Berat Kandiline özgü birçok farklı dua bulunmaktadır. Bu gece de hem ibadet yaparak bir yandan da bu dualar edilebilir. Ayrıca nafile ve kaza namazlar da Berat gecesinde kılınabilir.  Bu gecede edilecek dualardan birkaçı aşağıdaki gibidir. Bu dualara ek olarak kendiniz de elinizi açarak isteklerinizi dile getirebilir ve şefaat isteyebilirsiniz.

“Ya Rab! Niyet ettim rızâ-yı şerifin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne ve feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kallpen, dünya ve ahiret sıkıntılarından uzak eyleyip, süedâ defterine kaydeyle.”

Allah’ım! Senin sözün haktır. Nebiyy-i Zişan’ın lisanı üzere gönderdiğin mukaddes Kitabında şöyle buyurdun: “Allah dilediğini siler. Dilediğini de sabit bırakır. Bütün kitapların aslı O’nun yanındadır.” (Ra’d Sûresi, 39)